Home » Verzekering

De Nieuwe GGZ wil kwaliteit psychische zorg verbeteren

29-10-2015 Verzekering Geen Reacties

De kloof tussen de behoefte van mensen met psychische klachten en het huidige zorgaanbod is te groot. Dat vinden de initiatiefnemers van de beweging De Nieuwe GGZ. Zij hebben daarom zeven duidelijke oplossingen geformuleerd die zij zouden willen inzetten om de kwaliteit van de psychische zorg te verbeteren.

Meer dan 100 medestanders

Dat het onderwerp leeft, is duidelijk. Al binnen enkele dagen na de lancering van de website hadden meer dan 100 mensen zich solidair verklaard met De Nieuwe GGZ. Daarbij zijn bestuurders van GGZ-instellingen, zorgverzekeraars, hoogleraren, behandelaren, cliënten en ervaringsdeskundigen.

Tastbare, toegepaste projecten

De Nieuwe GGZ wil alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ mobiliseren om samen de zorg beter te maken. Dit kan door met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken. Tastbare, toegepaste projecten zijn het doel om de overgang naar een nieuwe GGZ vorm te geven.

De zeven oplossingen van De Nieuwe GGZ:

  1. Een nieuwe kijk op psychisch lijden en gezondheid: meer nadruk op variatie, aanpassing, veerkracht en regie van hulpvragers. Zo wordt het perspectief van de hulpvrager het uitgangspunt bij het herinrichten van de zorg.
  2. Experimenteren met het kantelen van de zorg, waarbij klassieke organisaties deels onderdeel worden van de gemeenschap rond de individuele hulpvrager en diens context.
  3. In pilots de professionele zorg terug brengen naar een passende schaal (wijk, regio) met een aanbod van professionele- en mantelzorg rond de noden van de hulpvrager, waardoor de psychiatrische zorg en maatschappelijke integratie beter worden geborgd.
  4. Een landelijke eCommunity voor gratis eHealth en mHealth realiseren. Hulpvragers beheren hun eigen dossier, maken gebruik van zelfzorg en digitale hulpmiddelen, werken samen met medehulpvragers, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, hulpverleners en andere betrokkenen.
  5. Grootschalige substitutie van dure 1-op-1 zorg door betekenisvolle digitale of blended care (combinatie van digitale zorg met 1-op-1 zorg).
  6. Zelforganiserende teams met de vrijheid om zorgoptimalisatie te realiseren met de beschikbare middelen in afstemming met de noden van cliënten en hun betrokkenen. Dat heeft een vermindering van regeldruk en bureaucratie als gevolg.
  7. Nieuwe manieren van onderzoek ontwikkelen: op macroniveau via eData (“Big Data”) en epidemiologische data, op microniveau met n=1 en time en event sampling die gericht zijn op de veranderingen bij het individu in relatie tot de context. Ook onderzoek vanuit ervaringsdeskundig perspectief en academisering van ervaringskennis zijn in dit kader krachtige middelen.

Het bericht De Nieuwe GGZ wil kwaliteit psychische zorg verbeteren verscheen eerst op Hoyhoy.nl Verzekeringsnieuws.

View full post on Hoyhoy.nl Verzekeringsnieuws » Nieuws

Geef een Reactie op dit artikel:XHTML: Gebruik deze codes..indien nodig: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gerelateerde artikelen:

‘Kwaliteitsmetingen ziekenhuizen gaan ten koste van zorg’

13-01-2016

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een onderzoek uit laten voeren naar de kosten van kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat dit per jaar 80 miljoen euro kost, zo’n 1,3 miljoen per ziekenhuis. Volgens de NVZ gaat dit ten kosten van de zorg. Doorgeslagen NVZ-directeur Margot van der Starre geeft aan dat de resultaten […]

Nieuwe regels voor schadevrije jaren in 2016

07-01-2016

Op 1 januari 2016 zijn de nieuwe regels voor schadevrije jaren en bonus/malus-ladders ingegaan. Hiermee moet het voor verzekerden duidelijker worden waar ze aan toe zijn. Ook moet het zorgen voor meer eerlijkheid in de branche. Alle verzekeraars rekenen nu hetzelfde Het aantal schadevrije jaren (hoeveel jaren u geen schade heeft geclaimd bij de verzekeraar) […]

‘Prijstransparantie in de zorg is van grote waarde’

29-12-2015

Loek Winter is ondernemer in de zorgsector en bestuursvoorzitter van de MC Groep. Hij vindt dat de prijzen van ziekenhuiszorg transparant moeten zijn, net zoals dat in de reguliere consumentenmarkt het geval is. In een interview met Skipr laat hij weten dat hij het eens is met de Open State Foundation (OSF), die via de […]

Grote prijsverschillen in zorg via gemeenten

26-12-2015

Nu de gemeenten de tarieven bepalen voor bijvoorbeeld dagbesteding en begeleiding, moeten hulpbehoevenden hier soms vijf keer zoveel voor betalen. Het gaat om mensen met een eigen vermogen of met een modaal of hoger inkomen. Zij zijn per maand soms wel honderden euro’s duurder uit, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Geen compensatie Voor […]

Arts en Zorg wil met Menzis kosten besparen

23-12-2015

In een proef met ‘shared savings’ willen zorgverzekeraar Menzis en eerstelijnszorgaanbieder Arts en Zorg op zorgkosten besparen en de opbrengsten daarvan onder elkaar verdelen. In drie wijken van Enschede gaat de proef van start, met als doel om onnodige zorgkosten te voorkomen, zo meldt Skipr. Zorgaanbieder beslist zelf Doel is om de zorg op zo’n […]