Home » Verzekering

Wat betekenen de weercodes van het KNMI precies?

28-01-2016 Verzekering Geen Reacties

U kent het wel: zodra er weer aankomt dat gevaarlijk kan zijn als u de weg op gaat, geeft het KNMI een weerwaarschuwing af. Dat doen ze aan de hand van verschillende kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Wij leggen graag uit wat deze weercodes betekenen en hoe u schade kunt voorkomen bij de bijbehorende weertypen.

Code groen en geel

Uiteraard betekent weercode groen dat er niets aan de hand is. U kunt dus veilig op weg. Bij weercode geel betekent het dat u de voorspellingen goed moet blijven volgen als u nog naar buiten moet. Het kan namelijk gevaarlijk worden de komende dagen. Er is minimaal 60% kan op gevaarlijk weer. Alle weerswaarschuwingen worden overigens afgegeven per provincie. Het kan dus zijn dat het in uw provincie gevaarlijker is op de weg dan ergens anders in het land. Let hier goed op.

Gevaarlijk: weercode oranje en rood

Als er tussen de 60% en 90% kans is dat er slecht weer op komst is, geeft het KNMI weercode oranje af. In dat geval is er meer kans op (auto)schade door extreme weersomstandigheden. Dat kan gaan om gladheid, harde windstoten, veel regen of onweer, maar ook sneeuw. Moet u toch de weg op, rijd in dat geval voorzichtiger dan u normaal doet. Houd  meer afstand en minder uw snelheid. Zo kunt u schade het beste voorkomen.

Mocht het KNMI code rood afgeven, dan is er een weeralarm van kracht. Hierbij is de kans meer dan 90% dat er extreem weer aankomt binnen 12 uur. In dit geval is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Probeer eventuele afspraken buiten de deur af te zeggen en blijf binnen. Moet u toch weg, houd dan beide handen aan het stuur en rijd rustig. Let op voor plekken waar meer wind kan staan of waar het gladder is dan normaal.

Het bericht Wat betekenen de weercodes van het KNMI precies? verscheen eerst op Hoyhoy.nl Verzekeringsnieuws.

View full post on Nieuws – Hoyhoy.nl Verzekeringsnieuws